Nieuws

Px lanceert de OWise borstkanker app, die patiënten ondersteunt tijdens hun behandeling, in Britse National Health Service

London, 9 februari 2016 – De Engelse versie van OWise borstkanker, de mobiele app die beter op-maat-gemaakte borstkankerzorg faciliteert, wordt vandaag gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk tijdens het London Clinical Breast Cancer Forum voor borstkankerspecialisten.
OWise is de eerste medische app voor borstkankerpatiënten die gebruikers tracking tools biedt om ze tijdens de behandeling op een persoonlijke wijze te ondersteunen. OWise maakt het voor patiënten mogelijk om dagelijks te registreren hoe ze zich voelen onder hun behandeling, zoals pijn, misselijkheid en vermoeidheid. Ze kunnen bijwerkingen aangeven en de algehele kwaliteit van leven.

Naar aanleiding van het succes van de Owise borstkanker-app in Nederland, werd initiatiefnemer Dr. Anne Bruinvels, uitgenodigd voor een Fellowship van de NHS Innovation Accelerator met als doel om haar te ondersteunen bij de uitrol van OWise borstkanker in de Britse National Health Service (NHS).

De NHS, het grootste gezondheidszorgsysteem ter wereld, heeft OWise borstkanker, als enige Nederlandse innovatie gekozen om onderdeel uit te maken van de NHS Innovation Accelerator die is opgezet om nieuwe ideeën en technologieën sneller beschikbaar te maken binnen de NHS. Het Verenigd Koninkrijk telt jaarlijks meer dan vijftigduizend nieuwe borstkankerpatiënten.

Naast de tracking tools biedt de borstkanker-app een reeks van andere handige functies zoals het opnemen van gesprekken met de arts en het opslaan van informatie over hun behandeling. OWise gebruikers rapporteren meer grip op hun leven te hebben tijdens de behandeling.

Artsen kunnen de gegevens die patiënten via OWise invoeren en met hun delen, gebruiken om tot een meer-op-maat gemaakt behandelplan te komen. Artsen en verpleegkundigen merken op dat de Owise app de communicatie tussen arts en patiënt verbetert.

Jolijn, een borstkankerpatiënt, zegt: "Toen ik de diagnose borstkanker kreeg stond mijn wereld op zijn kop. Naast de behandelplannen, onderzoeken en uitslagen was er ook zoveel paniek en verdriet. OWise helpt je orde op zaken te stellen en te houden. Het is echt een fantastische steun!”

Dr. Samantha Barrell, Chief Executive van Taunton en Somerset NHS Foundation Trust, zegt: "Deze mobiele app is een echte ondersteuning voor patiënten, zowel bij de fysieke als de emotionele aspecten van borstkanker.  Daarnaast is dit een geweldig hulpmiddel om de relatie tussen de patiënt en de arts te verbeteren tijdens de behandeling en ondersteunt het onze borstkankerzorg in zijn geheel."

Over OWise
Wetenschappers hebben met de hulp van borstkankerpatiënten de OWise borstkanker-app ontwikkeld om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden bij de behandeling van borstkanker. Px lanceerde de app in 2013.

Patiënten krijgen met OWise een gepersonaliseerd behandelrapport gebaseerd op de Nederlandse oncologische richtlijnen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het beveiligd opnemen van gesprekken met een arts en kunnen patiënten onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en reageren op medicatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in grafiekvorm zien hoe misselijkheid, pijn en vermoeidheid bij chemotherapie variëren tijdens de behandeling. Hierdoor krijgen patiënten beter inzicht in het verloop van hun ziekte en herstel en kunnen zij die informatie gemakkelijk delen met artsen en verpleegkundigen. Voor de behandelend artsen geeft deze informatie extra inzicht in de effecten en bijwerkingen van de behandeling tussen de spreekuren door. Hiermee kunnen zij de behandeling zo nodig bijsturen en nog beter laten aansluiten op de patiënt.

Over Px
Px HealthCare (Px), het ‘patient experience’ bedrijf opgericht door medisch wetenschappers, richt zich op het verbeteren van de klinische uitkomsten bij kanker. Gevestigd in Londen en Amsterdam, ontwikkelt Px innovatieve mobiele oplossingen om mensen met kanker persoonsgericht te ondersteunen.

Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648

Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647

------------------

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met Dr. Anne Bruinvels via anneb@pxhealthcare.com.

Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op http://www.facebook.com/owise.bk.  

 

Px HealthCare wint social enterprise challenge van Vodafone met OWise, de ondersteunende mobile app voor kankerpatiënten

Stimulans om OWise mobiele technologie breed in te zetten voor mensen met kanker 

Amsterdam, 12 juni 2014 – Px HealthCare B.V., een bedrijf opgericht door medische wetenschappers dat innovatieve mobiele producten ontwikkelt om mensen met kanker persoonsgericht te ondersteunen, heeft samen met vijf andere bedrijven de Mobiles for Good Challenge 2014 gewonnen. Dit initiatief van Vodafone beloont en ondersteunt jonge ondernemingen met vernieuwende mobiele toepassingen om een aantal actuele maatschappelijke problemen op te lossen.

Na succes bij borstkanker wordt bedrijf beloond om OWise platform breed in te zetten
Met OWise borstkanker (www.owise.nl), de eerste mobile app ontwikkeld door Px HealthCare, heeft het bedrijf laten zien dat een smartphone app met op-maat-gemaakte ondersteuning voor patiënten goed aanslaat bij de doelgroep terwijl het ook nieuwe inzichten biedt aan behandelaars en wetenschappers. Het inzetten van de OWise technologie op andere vormen van kanker is de volgende stap voor Px HealthCare.

“We zijn enorm blij met het winnen van de Mobiles for Good Challenge van Vodafone”, zegt dr. Anne Bruinvels, oprichter van Px HealthCare. “Dit geeft ons een push om het OWise platform voor andere kankertypen zoals longkanker in te gaan zetten. Daarnaast zien wij met de ondersteuning van partners zoals Vodafone enorme kansen om OWise internationaal uit te rollen.”

Zowel vanuit de patiënten als de medische professionals komen signalen dat er een grote vraag is naar een OWise applicatie voor longkanker. Na de diagnose hebben patiënten en hun partners een grote behoefte aan een mobiele oplossing die de patiënt kan ondersteunen en die inzicht geeft in de behandeling.

OWise biedt patiënten en artsen nu al inzicht in verloop van behandeling van borstkanker terwijl de behandeldata medisch onderzoek kunnen ondersteunen
Recent onafhankelijk onderzoek van het UMC Utrecht naar de eerste mobile app van Px Healthcare – OWise borstkanker – geeft aan dat de grote meerderheid van zowel patiënten als artsen OWise aan borstkankerpatiënten aan zou raden (Young-Afat et al. 2014, EBCC poster 181). 

Patiënten krijgen met de OWise een gepersonaliseerd behandelrapport gebaseerd op de Nederlandse oncologische richtlijnen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het beveiligd opnemen van gesprekken met de arts en kunnen patiënten onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en reageren op medicatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in grafiekvorm zien hoe misselijkheid, pijn en vermoeidheid bij chemotherapie variëren tijdens de behandeling. Hierdoor krijgen patiënten beter inzicht in het verloop van hun ziekte en herstel en kunnen zij die informatie gemakkelijk delen met artsen en verpleegkundigen. Voor de behandelend artsen geeft deze informatie extra inzicht in de effecten en bijwerkingen van de behandeling tussen de spreekuren door. Hiermee kunnen zij de behandeling zo nodig bijsturen en nog beter laten aansluiten op de patiënt.

Px HealthCare gebruikt de geanonimiseerde en geaggregeerde gebruikersdata om medisch onderzoek naar kanker te verbeteren. Naast het delen van data met non-profit onderzoekscentra, wil het bedrijf meer en nieuwe inzichten krijgen in het effect van behandelingen om waar mogelijk de effectiviteit ervan te verhogen en de kans op bijwerkingen te verminderen.

……

Noot voor de redactie

Persbericht Vodafone – Mobiles for Good Challenge 2014
Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648
Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647

Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met Dr. Anne Bruinvels via anneb@pxhealthcare.com

Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op http://www.facebook.com/owise.bk.

 

CE-markering voor OWise borstkanker, de ondersteunende app voor patiënten

OWise schaart zich bij de weinige medische app’s die aan de Europese veiligheidseisen voldoen

Amsterdam, 7 mei 2014 – OWise borstkanker, de iPhone en Androïd app die patiënten meer inzicht en overzicht biedt bij de behandeling van borstkanker, heeft nu een CE-markering. Een CE-markering waarborgt dat medische hulpmiddelen – waaronder medische app’s– voldoen aan de Europese eisen voor veiligheid en werkzaamheid. De makers van OWise, die ook al strikte maatregelen hadden genomen om de privacy gegevens van de OWise gebruikers te beschermen, laten hiermee zien naast privacy bescherming ook patiëntveiligheid en betrouwbaarheid van de software bijzonder te serieus nemen. “We vinden het van groot belang dat patiënten een goede ondersteuning krijgen tijdens de behandeling en daarom willen wij er alles aan doen om te zorgen dat OWise veilig is bij het gebruik”, zegt dr. Anne Bruinvels, initiatiefnemer van OWise. “We zijn daarom ook blij met de CE-markering van OWise borstkanker, waarmee we als ontwikkelaar van medische app’s laten zien dat we er alles aan doen om patiënten betrouwbare en veilige medische app’s aan te bieden”.

OWise biedt patiënten en artsen inzicht in verloop van behandeling van borstkanker 
OWise borstkanker is door wetenschappers ontwikkeld om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden bij de behandeling van borstkanker. Patiënten krijgen met OWise een gepersonaliseerd behandelrapport gebaseerd op de Nederlandse oncologische richtlijnen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het beveiligd opnemen van gesprekken met een arts en kunnen patiënten onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en reageren op medicatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in grafiekvorm zien hoe misselijkheid, pijn en vermoeidheid bij chemotherapie variëren tijdens de behandeling. Hierdoor krijgen patiënten beter inzicht in het verloop van hun ziekte en herstel en kunnen zij die informatie gemakkelijk delen met artsen en verpleegkundigen. Voor de behandelend artsen geeft deze informatie extra inzicht in de effecten en bijwerkingen van de behandeling tussen de spreekuren door. Hiermee kunnen zij de behandeling zo nodig bijsturen en nog beter laten aansluiten op de patiënt.

Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648

Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647

------------------

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met Dr. Anne Bruinvels via anneb@pxhealthcare.com

Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op http://www.facebook.com/owise.bk.

 

OWise borstkanker, de ondersteunende app voor patiënten, volop in gebruik één jaar na lancering 

Bijna 1000 gebruikers en een vernieuwde versie in de maak

Amsterdam, 28 april 2014 – OWise borstkanker, de iPhone en Androïd app die patiënten meer inzicht en overzicht biedt bij de behandeling van borstkanker, wordt één jaar na lancering binnen heel Nederland gebruikt en heeft momenteel bijna 1000 gebruikers. De makers van OWise borstkanker zijn nu uitvoerig feedback aan het verzamelen van borstkankerpatiënten, artsen en verpleegkundigen om te gebruiken bij de ontwikkeling van een vernieuwde versie.

Positieve feedback motiveert de makers om OWise borstkanker verder te ontwikkelen              
Resultaten van een onafhankelijke pilotstudie uitgevoerd door het UMC Utrecht laten zien dat zowel 90% van de patiënten als 90% van de behandelend artsen en verpleegkundigen OWise borstkanker zouden aanbevelen bij andere borstkankerpatiënten*. “Deze positieve resultaten geven aan dat zelf-management tools als OWise borstkanker aanslaan bij zowel patiënten als artsen. Daarnaast wijzen ze aan dat OWise een verbeterde interactie tussen arts en patiënt en mogelijk ook een goede behandeling kan bevorderen”, zegt dr. Anne Bruinvels, initiatiefnemer van OWise borstkanker.

De makers van de app hebben al veel goede ideeën verzameld om OWise borstkanker verder te ontwikkelen zodat het nog beter aansluit bij de behoefte van de patiënt en de interactie met de behandelend artsen en verpleegkundigen. Maar meer feedback van gebruikers is zeker welkom en kan via app, website (www.owise.nl) of e-mail (feedback@owise.nl) achtergelaten worden.

OWise biedt patiënten en artsen inzicht in verloop van behandeling van borstkanker
OWise borstkanker is door wetenschappers ontwikkeld om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden bij de behandeling van borstkanker. Patiënten krijgen met OWise een gepersonaliseerd behandelrapport gebaseerd op de Nederlandse oncologische richtlijnen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het beveiligd opnemen van gesprekken met een arts en kunnen patiënten onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en reageren op medicatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in grafiekvorm zien hoe misselijkheid, pijn en vermoeidheid bij chemotherapie variëren tijdens de behandeling. Hierdoor krijgen patiënten beter inzicht in het verloop van hun ziekte en herstel en kunnen zij die informatie gemakkelijk delen met artsen en verpleegkundigen. Voor de behandelend artsen geeft deze informatie extra inzicht in de effecten en bijwerkingen van de behandeling tussen de spreekuren door. Met deze informatie kunnen ze de behandeling zo nodig bijsturen en nog beter laten aansluiten op de patiënt.


* Gepresenteerd op de European Breast Cancer Conference in Glasgow in maart 2014:
http://www.ecco-org.eu/Events/EBCC9/Abstract-search.aspx?abstractid=9967

Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648
Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647

----------------

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met dr. Anne Bruinvels via anneb@pxhealthcare.com.

Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op http://www.facebook.com/owise.bk.
 

Nederlandse Px HealthCare wint Europese innovatieprijs

De makers van OWise borstkanker verkozen tot meest innoverende digital health company in Europa

Londen, 21 november 2013 – Px HealthCare B.V., een Nederlands bedrijf opgericht door medische wetenschappers dat vernieuwende mobiele producten ontwikkelt om mensen met kanker persoonsgericht te ondersteunen, heeft de finale gewonnen van de eerste European Digital Health Masterclass Challenge.

OWise™, de digitale technologie die mensen met kanker ondersteunt, gezien als voorbeeld van vernieuwende gezondheidszorg in Europa
Tijdens de Challenge presenteerde Px HealthCare de opzet en de resultaten van OWise™ borstkanker, een smartphone app en website (www.owise.nl), die niet alleen ondersteunend werkt voor patiënten maar ook nieuwe inzichten biedt aan behandelaars en wetenschappers. Het bedrijf werd door een expert jury verkozen tot winnaar van de top 20 Europese digital health bedrijven tijdens de finale van Digital Health Masterclass Challenge.

De vernieuwende OWise™ technologie, die patiënten gepersonaliseerde behandelinformatie biedt en ook de arts-patiëntrelatie kan ondersteunen, werd door de expert jury gezien als een zeer veelbelovende digitale innovatie om het gezondheidszorg-ecosysteem in Europa te verbeteren.

Het evenement, georganiseerd door Janssen Healthcare Innovation, liet de diversiteit zien van innovatieve digital health oplossingen die op dit moment door jonge bedrijven in Europa worden ontwikkeld om de meest urgente problemen van patiënten, hun naasten of gezondheidszorg professionals te adresseren.

Verdere ontwikkeling van OWise
OWise™ borstkanker is het eerste product van Px HealthCare, een socially-motivated onderneming opgericht in 2012. Eerder dit jaar was OWise™ borstkanker ook al winnaar van de Health App Awards 2013 Aanmoedigingsprijs van Artsennet. Naast het optimaliseren van OWise™ borstkanker wordt er momenteel een bewegings-app voor vrouwen met borstkanker ontwikkeld. Doelstelling voor de komende jaren is om meerdere OWise™ app’s te ontwikkelen voor darm-, prostaat- en longkanker. Daarnaast heeft Px HealthCare als doel om OWise™ internationaal uit te rollen om wereldwijd aan de hand van data-analyses onderzoek te kunnen doen naar behandelings- en patiëntgerichte uitkomsten van kanker.

Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648
Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647
Video finale Digital Health Masterclass: http://masterclass.jnjinnovation.com/ (scroll naar beneden op de pagina om de video te bekijken).

----------------

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over OWise™ zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met dr. Anne Bruinvels via 06-23555342 of anneb@pxhealthcare.com.

Ontwikkelingen van OWise™ kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise™ borstkanker Facebook pagina op http://www.facebook.com/owise.bk.

Voor het persbericht van Janssen Healthcare Innovation zie http://www.businesswire.com/news/home/20131121005789/en/Digital-Health-Technology-Cancer-Patients-Wins-Top

 
 

Artsen enthousiast over gebruik OWise borstkanker app bij patiënten

Eerste reacties tonen aan dat OWise voordelen biedt aan zowel arts als patiënt 

Amsterdam, 1 oktober 2013 – Allereerste reacties op OWise borstkanker laten zien dat artsen zowel als patiënten zeer enthousiast zijn over het gebruik. OWise borstkanker is sinds maart 2012 in Nederland gratis beschikbaar als iPhone app en website voor borstkankerpatiënten. Met OWise houden patiënten bij hoe zij zich voelen en reageren op hun behandeling. Deze informatie kunnen zij vervolgens delen met hun artsen en verpleegkundigen. Daarnaast biedt OWise op basis van de persoonlijke input ook inhoudelijke feedback op de ingestelde behandeling, reikt vragen aan die ze kunnen stellen aan hun artsen en geeft trendgrafieken van het verloop van de behandeling. De eerste reacties van patiënten en artsen zijn bijzonder positief. Vooral het feit dat patiënten met OWise in de voorbereiding op hun behandeling persoonsgerichte informatie krijgen en het gesprek met een arts kunnen opnemen, lijkt positieve invloed te hebben op het vervolg van de behandeling.

Een minder onzekere patiënt
"We merken vooral dat patiënten die het eerste gesprek hebben opgenomen en thuis hebben teruggeluisterd, met meer specifieke vragen komen en dat de informatie die ze vanuit OWise krijgen helpt bij het minder onzeker voelen bij vervolggesprekken", aldus een borstkankerchirurg van het UMC Utrecht. Dankzij de 'Hoe voel ik me nu?' module kunnen patiënten gedurende hun behandeling concreet aan hun artsen laten zien hoe ze in de periode tussen twee spreekuren reageren op de behandeling. De verwachting is dat artsen daarmee meer doeltreffende informatie hebben om de behandeling bij te sturen, bijvoorbeeld over bijwerkingen.

Onderzoek UMC Utrecht
Binnen het UMC Utrecht is een onderzoek gestart naar het effect van OWise borstkanker. Er wordt gekeken hoe patiënten OWise ervaren, of ze beter geïnformeerd zijn en of ze zich gesteund voelen. Ook wordt er specifiek bestudeerd, hoe het gebruik van OWise de communicatie met de arts beïnvloedt. Naar verwachting kunnen de resultaten in het voorjaar van 2014 worden gepubliceerd.

Over OWise - Samen werken aan betere behandeling van borstkanker
OWise is een iPhone app en website (www.owise.nl), ontwikkeld door wetenschappers en het initiatief van Dr. Anne Bruinvels. Haar motivatie om OWise te ontwikkelen is, om naast de ondersteuning die OWise biedt aan patiënten en behandelende artsen, de verzamelde informatie in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek naar betere en meer effectieve behandelingen. OWise was winnaar van de Health App Awards 2013 Aanmoedigingsprijs van Artsennet.

Verder ontwikkeling van OWise
OWise borstkanker is het eerste product van Px HealthCare, een onderneming, opgericht in 2012. Naast het optimaliseren van OWise borstkanker wordt er momenteel een bewegings-app voor vrouwen met borstkanker ontwikkeld. Doelstelling voor de komende jaren is om meerdere OWise applicaties te ontwikkelen voor darm-, prostaat- en longkanker. Daarnaast heeft Px HealthCare als doel om OWise internationaal uit te rollen om wereldwijd data-analyse onderzoek te kunnen doen naar de behandeling en de patiëntgerichte uitkomsten van kanker.

Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648

Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647

----------------

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met Dr. Anne Bruinvels via 06-23555342 of anneb@pxhealthcare.com. Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op http://www.facebook.com/owise.bk.

 

OWise borstkanker wint prijs bij Health app awards 2013

Eindhoven, 19 juni 2013 – OWise borstkanker heeft vandaag de aanmoedigingsprijs gewonnen bij de Health app awards 2013 van Artsennet,             het grootste online platform voor artsen in Nederland. Deze prijs werd uitgereikt voor de meest veelbelovende Health app van 2013.


Jury bekroonde app vanwege goede medische onderbouwing
De jury van de Health app awards 2013 prees de OWise borstkanker app voor haar goede medische onderbouwing en voor het stimuleren van innovatief medisch onderzoek dat met de geanonimiseerde gebruikersgegevens kan worden verricht. De jury vond het uitzonderlijk dat de app, die nog geen drie maanden geleden gelanceerd werd, nu al genomineerd was voor de Health app awards 2013.

OWise biedt patiënten en behandelend artsen inzicht in verloop behandeling borstkanker
OWise is een iPhone-app en website (www.owise.nl), door wetenschappers ontwikkeld, om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden bij de behandeling van borstkanker. Patiënten kunnen met OWise onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en hoe zij reageren op medicatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in grafiekvorm zien hoe misselijkheid, pijn en vermoeidheid bij chemotherapie variëren tijdens de behandeling. Hierdoor krijgen zij beter inzicht in het verloop van hun ziekte en herstel en kunnen zij die informatie delen met hun behandelaars. Een patiënt kan van deze grafieken eenvoudig een uitdraai maken via de app of de website om mee te nemen naar het spreekuur. Voor behandelend artsen geeft deze informatie extra inzicht in de effecten van de behandeling tussen de spreekuren door, waarmee ze de behandeling kunnen bijsturen.

Bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek
OWise borstkanker is het initiatief van wetenschappelijk onderzoeker dr. Anne Bruinvels. Haar motivatie om OWise te ontwikkelen, was vooral ingegeven door de wens om samen met patiënten onderzoek te kunnen verbeteren naar een betere behandeling van borstkanker. Naast de ondersteuning die OWise biedt aan patiënten en behandelende artsen, is de verzamelde informatie van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingen. Juist deze bijdrage vormt uiteindelijk de doorbraak die digital health toepassingen zoals OWise kunnen realiseren.

Verder ontwikkeling van OWise
OWise borstkanker is het eerste product van de Px HealthCare, een onderneming opgericht in 2012 die onder het motto "patients first" hulpmiddelen ontwikkelt die daadwerkelijk waarde toevoegen aan het leven van de patiënt. Door middel van de gebruikerservaringen die op dit moment verzameld worden en een wetenschappelijke pilotstudie met patiënten in het UMC Utrecht, zullen OWise en het achterliggende data analyse systeem verder geoptimaliseerd worden. Ook wordt er momenteel een bewegings-app voor vrouwen met borstkanker ontwikkeld. Doelstelling voor de komende jaren is om meerdere OWise applicaties te ontwikkelen voor darm-, prostaat- en longkanker. Daarnaast heeft Px HealthCare de ambitie om OWise internationaal uit te rollen om wereldwijd data analyse onderzoek te kunnen doen naar de behandeling en de patiënt-gerichte uitkomsten bij kanker.

Video lancering OWise in UMC Utrecht: http://vimeo.com/63665648

Video uitleg OWise borstkanker: http://vimeo.com/63665647

----------------

Noot voor de redactie 
Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met dr. Anne Bruinvels via 06-23555342 of anneb@pxhealthcare.com. Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op https://www.facebook.com/owise.bk.

 

OWise borstkanker in finale Health app award 2013

Amsterdam, 5 juni 2013 – OWise borstkanker is vandaag genomineerd als finalist voor de Health app award 2013 van Artsennet, het grootste platform voor artsen in Nederland. Op 19 juni zal tijdens het congres Apps4Health de winnaar bekend worden gemaakt.

OWise biedt patiënten en behandelend artsen inzicht in verloop behandeling borstkanker
OWise is een iPhone-app en website (www.owise.nl), door wetenschappers ontwikkeld om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden bij de behandeling van borstkanker. Patiënten kunnen met OWise onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en hoe zij reageren op medicatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in grafiekvorm zien hoe misselijkheid, pijn en vermoeidheid bij chemotherapie kan variëren tijdens de behandeling. Hierdoor krijgen zij beter inzicht in het verloop van hun ziekte en hun herstel en kunnen zij die informatie delen met artsen. Een patiënt kan van deze grafieken eenvoudig een uitdraai maken via de app of de website om mee te nemen naar het spreekuur. Voor de behandelende artsen geeft deze informatie vooral inzicht in de effecten van de behandeling tussen de spreekuren door, waarmee ze de behandeling kunnen bijsturen.

Bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek
OWise borstkanker is het initiatief van wetenschappelijk onderzoeker dr. Anne Bruinvels. Haar motivatie om OWise te ontwikkelen, was vooral ingegeven door de wens om samen met patiënten onderzoek te kunnen verbeteren naar een betere behandeling van borstkanker. Naast de ondersteuning die OWise biedt aan patiënten en behandelende artsen, is de verzamelde informatie van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek naar betere en effectievere behandelingen. Juist deze bijdrage vormt uiteindelijk de doorbraak die eHealth toepassingen zoals OWise kunnen realiseren.

Verder ontwikkeling van OWise
OWise borstkanker is het eerste product van de Px HealthCare, een ‘social enterprise’ die het maken van een maatschappelijke impact even belangrijk vindt als het genereren van een financiële return. Door middel van de ervaringen die momenteel vergaard worden met OWise borstkanker en samen met een wetenschappelijke pilotstudie die met het UMC Utrecht loopt, zal OWise en het achterliggende data analyse systeem verder geoptimaliseerd worden. Doelstelling is dan ook om meerdere OWise applicaties te ontwikkelen voor darm-, prostaat- en longkanker. Daarnaast heeft Px HealthCare de ambitie om OWise internationaal uit te rollen om wereldwijd data analyse onderzoek te kunnen doen naar de behandeling en de patiënt-gerichte uitkomsten bij kanker.

Video lancering OWise in UMC Utrecht

Video uitleg OWise borstkanker

----------------

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met dr. Anne Bruinvels via 06-23555342 of anneb@pxhealthcare.com. Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op https://www.facebook.com/owise.bk.

 

Nieuwe borstkanker-app biedt ondersteuning aan patiënt, behandelaar en wetenschappers

Officiële lancering OWise™-borstkanker door Peter Kapitein   

Utrecht, 26 maart 2013 – Peter Kapitein, medeoprichter en ambassadeur van de Stichting Alpe d’HuZes en Inspire2Live, heeft vandaag de lancering verricht van OWise-borstkanker. OWise is een iPhone-app en website (www.owise.nl), door wetenschappers ontwikkeld om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden bij de behandeling van borstkanker. Patiënten kunnen met OWise onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en hoe zij reageren op medicatie. Hierdoor krijgen zij beter inzicht in het verloop van hun ziekte en hun herstel en kunnen zij die informatie delen met artsen. Voor de behandelende artsen geeft deze informatie vooral inzicht in de effecten van de behandeling tussen de spreekuren door, waarmee ze de behandeling kunnen bijsturen.  

Patiënt helpt zichzelf en kan mogelijk ook  bijdragen aan de wetenschap
“OWise is binnen de borstkankerbehandeling in Nederland uniek en behoort tot de nieuwe generatie ‘patient empowerment tools’. Dit zijn digitale applicaties die patiënten helpen meer controle te krijgen over hun behandeling. Op deze manier kunnen patiënten zelf de behandeling beter sturen”, zegt Dr. Anne Bruinvels initiatiefnemer van OWise en oprichter van Px HealthCare, het bedrijf dat OWise heeft ontwikkeld. “Doordat de informatie digitaal wordt vastgelegd, kan deze mogelijk gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen, die vooral meer op maat gemaakt zijn voor de patiënt." Waar voorheen door patiënten zelf aangeleverde informatie maar beperkt voorhanden was, ontstaat nu met OWise de mogelijkheid voor wetenschappers om op veel grotere schaal over geanonimiseerde informatie over de behandelingservaringen van patiënten te beschikken.  

Pilotstudie OWise in UMC Utrecht
Het UMC Utrecht ziet de inzet van nieuwe digitale en mobiele technologieën als belangrijk onderdeel van verdere verbetering van de behandeling van kanker. Met OWise wil het UMC Utrecht ervaring opdoen met de inzet van dergelijke digitale applicaties voor patiënten en artsen. In een pilotstudie zullen onderzoekers van het UMC Utrecht samen met borstkankerpatiënten, artsen en verpleegkundigen evalueren wat het gebruik van deze digitale applicatie betekent voor de patiënt zelf en haar behandelaars en wat de mogelijkheden zijn om door patiënt-gegenereerde data te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast worden de resultaten van de pilotstudie gebruikt om OWise-borstkanker verder te verbeteren en om vergelijkbare applicaties voor andere ziektebeelden te ontwikkelen.  

----------------

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over OWise zie www.owise.nl. U kunt ook contact opnemen met Dr. Anne Bruinvels via 06-23555342 of anneb@pxhealthcare.com. Bekijk de instructievideo of de video van de lancering en van interviews met o.a. Peter Kapitein en Yve Brouwers (borstkankerpatiënte). Ontwikkelingen van OWise kunt u volgen via twitter: @OWiseNL en de OWise-borstkanker Facebook pagina op https://www.facebook.com/owise.bk.

 

OWise borstkanker is een - certified app
Copyright © 2020
B.V.
Muiderstraat 1
1011 PZ Amsterdam
Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.