FAQ

Frequently Asked Questions: dit zijn de veel gestelde vragen die wij krijgen over OWise borstkanker.

Wil je een vraag of meerdere vragen hier aan toevoegen stuur ons dan een e-mail naar feedback@owise.nl.

 

 

V: Waarom is de OWise borstkanker app gemaakt?

A: Dit is om verschillende redenen. Allereerst vinden wij het belangrijk vinden dat patiënten goed geïnformeerd zijn om de juiste keuze voor hen te maken met betrekking tot hun medische behandelingen. Er zijn op het gebied van kanker en met name borstkanker een aantal middelen die onder de term Personalized Medicines vallen. Dit wil zeggen dat niet iedereen, standaard dezelfde behandeling krijgt maar dat een specifieke diagnostische test uitwijst of een patiënt een bepaalde personalized therapy krijgt. Veelal weten patienten niet dat zulke testen en medicijnen er zijn en dat vinden wij een slechte zaak voor de patiënt in kwestie en ook voor de gezondheidszorg in het algemeen. Mammaprint® is ook zo'n voorbeeld waarbij patiënten vaak niet weten dat de test bestaat en dat dit ze in sommige gevallen en zware chemokuur kan besparen. 

De achtergrond van onze oprichter, Anne Bruinvels, is wetenschapper op het gebied van personalized medicine. Zij werkt hieraan al meer dan 15 jaar en heeft ook kort op Europees niveau gewerkt om deze doelgerichte geneesmiddelen en diagnostische testen makkelijker beschikbaar te maken en vergoed te krijgen. Dat vereiste veel lobbyen in Brussel, overtuigen van verzekeringsmaatschappijen (in vele EU landen) en het beïnvloeden van de regulatoire autoriteiten. Zij kwam er achter dat dat een uiterst lange en moeizame weg is en bedacht ook dat we de allerbelangrijkste component in dit geheel vergeten en dat is de patiënt.

Zo werd het idee geboren om juist de patiënt te ondersteunen met informatie en hulpmiddelen die:

1) de patiënt informatie geeft zodat zij zelf om bestaande personalized testen en behandelingen kunnen vragen en zo hun hand op kunnen heffen om dit soort middelen beschikbaar en vergoed te krijgen en

2) de patiënt te ondersteunen met hun situatie door op een makkelijke manier bij willen houden hoe ze zich voelen (hun klachten, symptomen, etc). Met die informatie kunnen ze dan effectiever met de arts bespreken wat hun problemen zijn en hoe die beter behandeld kunnen worden.

Omdat Anne Bruinvels onderzoeker is leek het haar heel erg zonde als al die ingevoerde data door patiënten, die heel zinvol kunnen zijn voor medisch onderzoek, niet (op een geheel geanonimiseerde manier) gebruikt zouden kunnen worden voor onderzoek. Op deze manier kunnen we misschien verbanden vinden tussen bijv. bijwerkingen en geneesmiddel(combinaties) of bijwerkingen of symptomen in bepaalde patiëntgroepen. Ook omdat OWise in principe wereldwijd uitgerold zal worden kunnen we zo misschien regionale / geografische verschillen vinden tussen behandelingen en uitkomsten / kwaliteit van leven.

Dit zijn de redenen waarom OWise borstkanker tot stand is gekomen.

 
V: Was er veel vraag naar een hulpmiddel als OWise?

A: Vanuit de kliniek hoorden we dat patiënten zich vaak verloren voelen in het behandelproces. Omdat ze zelf weinig grip hebben op hun behandeling (maar tegelijkertijd wel belangrijke keuzes moeten maken over hun behandeling) is er vaak een groot gevoel van onmacht en veel angst. Dus er bleek behoefte aan betere ondersteuning tijdens de behandeling. Daarnaast hoorden we ook dat patiënten voor zichzelf al veel dingen (hoeveel pijn ze hadden, misselijkheid etc) bijhielden in een schriftje. Het leek ons handig om daar grafieken van te maken, vandaar dat we ook die functie hebben ingebouwd.


V: Wie maakt OWise borstkanker?

A: Wij (Px HealthCare) zijn een jong bedrijfje dat zich kwalificeert als een social enterprise. Dit is een onderneming waarbij het maken van maatschappelijke impact (in ons geval in de gezondheidszorg) een vooraanstaande rol speelt in onze bedrijfsvoering.

Onze prioriteiten zijn als volgt:

1) ondersteunen patiënt
2) verrichten van zinvol medisch onderzoek (direct of indirect) en
3) genereren van winst

Meer over ons kan je hier vinden www.owise.nl/ons.  

 
V: Komt er ook OWise borstkanker voor Android telefoons? 

A: We hebben goed nieuws en de Android versie van OWise borstkanker is nu gratis te verkrijgen voor via Google Play

OWise borstkanker is een - certified app
Copyright © 2020
B.V.
Muiderstraat 1
1011 PZ Amsterdam
Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.